Miasto rozstrzygnęło przetarg na zakup czterech nowych autobusów elektrycznych

Miasto rozstrzygnęło przetarg na zakup czterech nowych autobusów elektrycznych, które końcem tego roku wzmocnią tabor Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego.

Do przetargu przystąpiła tylko firma Autosan z Sanoka, która realizowała już zamówienia na autobusy dla miejskiego przewoźnika. Oferta zakupu zamknęła się w kwocie blisko 13 mln zł. Częstochowa wcześniej uzyskała na ten cel 7,5 mln zł unijnego dofinansowania, zakładając, że cały wydatek wyniesie ponad 11 mln zł.
Poza nowymi autobusami o napędzie elektrycznym w przetargu przewidziano zakup dwóch dedykowanych, mobilnych stacji ładowania.
Zgodnie z wymaganiami dotyczącymi zapewnienia pasażerom stosownego komfortu jazdy autosany będą wyposażone w klimatyzację, porty USB, WiFi i monitoring, a także dostosowane do potrzeb osób z różnymi rodzajami niepełnosprawności.

Nowe elektryki MPK, wpisując się w miejski program „Lepsza Komunikacja”, zwiększą atrakcyjność transportu publicznego oraz przyczynią się do zmniejszenia emisji zanieczyszczeń generowanych  w Częstochowie.

W taborze MPK jeździ obecnie 15 ekologicznych autobusów marki Autosan (model Sancity), które sprzyjają rozwojowi miejskiej elektromobilności, a zarazem są elementem realizacji porozumienia zawartego z NFOŚiGW.

foto/źródło: UM Częstochowy