Przedstawiciele Częstochowy odwiedzili Ukrainę przekazując dary dla dzieci

Przedstawiciele Częstochowy ponownie odwiedzili Ukrainę przekazując pomoc rzeczową i umacniając współpracę z ukraińskimi miastami. Oddali też hołd ofiarom wojny i żołnierzom poległym na froncie.

Od 25 do 28 listopada na Ukrainie przebywała kolejna delegacja z Częstochowy z udziałem zastępcy prezydenta miasta Częstochowy Ryszarda Stefaniaka, naczelnika Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Rafała Piotrowskiego, a także przedstawiciela częstochowskiej firmy Marka Blady i nauczyciela Rafała Matuszewskiego, zaangażowanych w pomoc Ukrainie.

Celem wyjazdu było przekazanie dla dzieci z Chmielnickiego i Berdyczowa (miast, z którymi Częstochowa współpracuje) darów przygotowanych przez częstochowskie szkoły w ramach akcji „Święty Mikołaj na Kresach 2022”. Zawieziono także pomoc rzeczową zgromadzoną dzięki wsparciu firmy Hegelmann oraz Fundacji „Europejska Rodzina” (przewodniczącym rady Fundacji jest senator Marek Plura). Wsparcie przygotowało również Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” (prezesem jej częstochowskiego oddziału jest Rafał Piotrowski) oraz częstochowska Fundacja św. Barnaby.

Przedstawiciele samorządu Berdyczowa i Częstochowy upamiętnili poległych w wojnie z Rosją mieszkańców miasta, złożyli także kwiaty na pomniku ofiar „wielkiego głodu”.

Delegacja z Częstochowy była także w Buczy i Irpieniu – miast, które szczególnie ucierpiały w wyniku rosyjskiej agresji, stając się tragicznymi symbolami ludobójstwa w czasie trwającej od lutego wojny. Z delegacją z Częstochowy spotkała się wicemer Buczy Mykhailyna Skoryk-Shkarivska.

W Berdyczowie w Liceum nr 15 przedstawiciele Częstochowy uczestniczyli w otwarciu sali języka polskiego przygotowanej przez wicedyrektor szkoły Ałłę Bentkowską. Omówiono dotychczasową współpracę pomiędzy liceum a częstochowskim Zespołem Szkół Ekonomicznych. Duże wrażenie zrobił występ szkolnego teatru ze spektaklem „Na granicy polsko-ukraińskiej” przygotowanym pod opieką Niny Myroneć.
Częstochowska delegacja odwiedziła także Gimnazjum nr 2 kierowane przez Irynę Toloczko, gdzie podsumowany został konkurs poświęcony wybitnym Ukraińcom, organizowany przez Szkołę Podstawową 24 w Częstochowie oraz zastępcę prezydenta Częstochowy Ryszarda Stefaniaka.

W czasie wizyty naczelnik Wydziału Edukacji przekazał burmistrzowi Siergijowi Orlyukowi oraz pani Mer Humania Irynie Pletnevej gry edukacyjne przygotowane przez częstochowskich nauczycieli „Silniejsi Razem”.

Za dotychczasowe zaangażowanie w pomoc dla Humania miejskie odznaczenia przyznano prezydentowi Częstochowy Krzysztofowi Matyjaszczykowi oraz zastępcy prezydenta Ryszardowi Stefaniakowi.

W czasie wizyty przedstawiciele różnych środowisk i grup społecznych dziękowali Polakom i społeczności Częstochowy za dotychczasowe wsparcie.

foto/źródło: UM Częstochowy